top of page
PASTEL DE NATA

Pastel de nata to portugalskie ciastko z pysznym kremem, w chrupiącym lekkim cieście francuskim, zapieczone i posypane cynamonem lub cukrem pudrem.

Pieczenia pastéis de nata Marta uczyła się pod okiem mistrza, którego cukiernia trzykrotnie zdobyła tytuł "Melhor pastel de nata de Lisboa" (najlepszy pastel de nata w Lizbonie). Po szkoleniu, przez kilka tygodni dostosowywała portugalski przepis do polskich warunków, produktów i smaków. 

Przygotowanie naszych pastéis de nata to złożony, manualny i długi proces, który składa się z kilku etapów opisanych poniżej.

CIASTO

Podstawowymi składnikami ciasta pastéis de nata są: portugalska mąka pszenna i wysokiej jakości margaryna do ciast francuskich listkujących. Ciasto jest codziennie wyrabiane, ręcznie wałkowane, rolowane i odpowiednio przycinane. Następnie wkłada się je do portugalskich foremek.

KREM

Na delikatność i puszystość kremu wpływa wysoka jakość następujących produktów: mąki pszennej, skrobi kukurydzianej, mleka, żółtek i cukru. Wyklejone formy zalewane są budyniowym kremem.

PIECZENIE

Pastéis de nata wypiekane są przez krótki czas w kamiennym piecu, w wysokiej temperaturze, przez dwie doświadczone mistrzynie - Anetę i Izę.

SMACZNEGO

Pastéis de nata są gotowe do spożycia. Najlepiej smakują ciepłe, posypane cynamonem i/lub cukrem pudrem.

Jeśli zabierasz je do domu, zalecamy przechowywanie ich w temperaturze pokojowej i podgrzewanie w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 100 stopni przez minimum 7 minut, aż krem będzie ciepły.

IDEALNY ZESTAW

Pastel de nata w połączeniu z espresso smakuje jeszcze lepiej. Spróbuj!

bottom of page